tursomentokig

Direktlänk till inlägg 8 december 2012

Frågorna till Akademiska sjukhusets ledning kvarstår

Av Helena Lundbäck - 8 december 2012 23:41

Jag var så outsägligt trött imorse och det satt i länge. Inte förrän jag sovit middag ett par timmar släppte tröttheten. Och det blev en fin dag med julklappsinslagning. Paket till alla mina barn och barnbarn.


Tänk att jag får vara med en jul till!


Och inne i mig, så många tankar. Om vad som ger kraft och vad som tar. Om innebörden av att kämpa. Om förmågan att gå vidare trots att man inte når det resultat man önskar. Och om att försöka på nytt.


Det blir inte alltid som man tänkt. Det kan bli mycket bättre.


Ja, så har det sagts många gånger och det är väl en bra inställning att ha till det mesta här i livet. Mycket blir fantastiskt bra, men allt blir inte så mycket bättre. Vi har en del strider i livet och lyckas få ordning på många situationer, men det är inte alltid som det räcker hela vägen fram. Man gör allt man kan tycks det, men når ändå inte det resultat som man hoppats på. Jag tänker nu på historien med Akademiska sjukhuset i Uppsala som ännu inte börjat samarbeta med Uppsala Cancer Clinic. Och nog har jag trott att min debattartikel och alla andra artiklar i media skulle leda fram till det enda rätta - ett avtal och ett samarbete, så att bukhinnecancersjuka i Uppsala län också får chans till samma vård som övriga landets patienter har, med operation hos Uppsala Cancer Clinic. Men ännu ingen lösning på frågorna!


Ni som har följt den här bloggen i somras och i höstas, vet att jag har försökt, via media och bloggen, att lyfta frågan om hur landstinget tänkt ta hand om oss bukhinnecancersjuka patienter i Uppsala län.


Många gånger har jag tillsammans med andra, ställt frågor till de styrande och många gånger har de svarat undvikande och skyllt på att det inte finns något avtal mellan UCC och landstinget och att det därför inte går att samarbeta. Sist jag såg något i media om saken, verkade det ändå som ett samarbete var på gång, men ingenting har hänt och nu är det bara tyst om saken.


Vad håller sjukhusledningen på Akademiska på med?


Själv fick jag hjälp, sedan jag gått ut i media med att jag var svårt cancersjuk och måste opereras av en specialist för att ha chans att överleva. Ja, jag blev opererad till slut. Fick hjälp av otroligt många fina människor som samlade pengar för att hjälpa mig att själv betala operationen på Uppsala Cancer Clinic, för att Akademiska inte kunde remittera mig dit, därför att det inte fanns något avtal.


Men hur går det för mig om jag behöver opereras igen? Och hur går det för alla andra bukhinnecancersjuka i Uppsala län? Varför tar inte sjukhusledningen på Akademiska sjukhuset sitt ansvar och låter dem få opereras hos Uppsala Cancer Clinic där kompetensen, den stora erfarenheten, det stora patientengagemanget och den effektiva vården finns?


Varför får sjuka i Uppsala inte samma chans att leva vidare som patienter från andra landsting i Sverige?


Jag vet hur mycket det är värt att få chansen att bli botad. Att få leva vidare. Att få vara med och fira jul. Och jag vill kämpa för att ALLA ska ha rätt till den bästa vården. Men det är svårt att tro på att det ska lösa sig, när sjukhusledningen vägrar.


Vad ska ni göra med de patienter i länet som insjuknar med cancer i bukhinnan? Hur många har nekats operation hos Uppsala Cancer Clinic på grund av er vägran? Hur många tänker ni offra?

 
 
Ingen bild

Åsa

9 december 2012 16:38

Kära Helena,
Frågorna du ställer är relevanta för fler än patienter från Uppsala län. Jag har förstått att inte heller Dalarnas län remitterar till UCC. Kan det bero på påtryckningar från UAS? Kan något nytt påbud ha utgått från UAS, att de sjukhus som samarbetar med UAS inte får samarbeta med UCC? Jag vet inte, men något har hänt misstänker jag. Hur kan detta sammanfalla med läkaretiken???

Helena Lundbäck

9 december 2012 20:43

Hej Åsa!
Ja i så fall är det riktigt illa. Hur kan några få använda sin makt till att förstöra chanserna till fortsatt liv för sjuka människor? I så fall: vad ger dem rätt att stoppa livsavgörande behandling?

 
Ingen bild

Renee

10 december 2012 22:30

Jag blir arg när jag läser detta, men också uppgiven och får en känsla av maktlöshet. Jag undrar om vi kommer att få veta vad som verkligen ligger bakom detta? Tänk om dessa vuxna människor kunde sluta leka i sin sandlåda och bry sig om sitt uppdrag istället? Att ge människor adekvat vård! Och dessutom skulle ett samarbete mellan landstingen och UCC innebära vård med hög kvalitet oavsett vart i Sverige man bor. Varför inte vara rädd om denna fantastiska expertis som står sig i konkurrens med andra länder? Dessutom, för min egen del blir jag nu livrädd för ett återfall, även om jag just nu med senaste beskeden, kan sova tryggt om natten.
Hur kan man göra för att påverka? Finns det NÅGOT man kan göra?
/Renee

Helena Lundbäck

11 december 2012 07:09

Om jag det visste ...

 
Ingen bild

Ewa Larsson

11 december 2012 21:26

Hej!
Har du fått tillbaka pengar från FK? Om inte varför? Andra som opererat sig utomlands för att UAS inte kunnat/velat har fått tillbaka pengar för sina utlägg.
Trodde att UAS kommit närmare en lösning.RCC Uppsala-Örebro regionalt cancercentrum består av sju landsting där Dalarna ingår.Uppland,Västmanland,Värmland, Södermanland,Närke,Gävle.
Hälsningar ewa

Helena Lundbäck

11 december 2012 23:16

Ja, det finns en del att undersöka vidare!

 
Ingen bild

Millan

11 december 2012 22:48

Ta hjälp utav bra journalister på Kalla fakta eller Uppdrag granskning. Ni som tyvärr har drabbats och som har personlig erfarenhet av den vård som dr H. Matheme m. personal bedriver. Ni kan bevisa att verkligen ALL kompetens - som man bara kan drömma om på ett annat "vanligt" sjukhus, som Ackis exempelvis - finns på UCC. Den där så kallade "opartiska" utredaren har inte gått ut med korrekt info. Det är nog en bov i detta sammanhang. Finns det någon som vet vad han fick betalt? Vem betalade? Vad har han för samröre med Akademiska och landstinget? Det fattar ju till och med ett barn på mellanstadiet, att han aldrig hade kunnat skriva något annat, d.v.s skriva sanningen, att operationerna och vården ska bedrivas på UCC. Att opereras på Akademiska är helt livsfarligt. Det framgår ju nästan dagligen i media. Vem har kompetensen där eller på något annat landstingsdrivet sjukhus i landet? Det har vi alla som följt debatten insett - det gör enbart dr H. Mahteme. Med andra ord - där han är finns den totala kompetensen och där han inte jobbar finns ingen kompetens. Punkt slut. Borde vara hemskt enkelt att begripa även för en politiker eller för en högt uppsatt person på ett sjukhus. Någon insatt måste låta någon som är skicklig granska detta. Det måste ut nationellt och inte bara lokalt. Ut i media. Nu för tiden är det det enda som gäller. Alla nu sjuka och alla som kommer att insjukna i denna sjukdom har rätt att få hjälp! Vad händer annars? Är det bara vård i livets slutskede som ska sättas in för oss uppsalabor och ev. fler i landet?! Agera om ni orkar, snälla gör det!

Helena Lundbäck

11 december 2012 23:15

Tack för lång kommentar! Ja, kampen måste gå vidare. Vi behöver känna oss förvissade om att vi kan få vård när vi behöver den.

 
Ingen bild

Ewa Larsson

23 mars 2013 21:59

hoppas att allt nu ska gå bra.kram

Helena Lundbäck

24 mars 2013 08:06

Tack Ewa! Kram

 
Ingen bild

Ewa Larsson

10 juli 2013 00:52

Härligt att det gått så bra för dig.Sorgligt att det inte kommer till en lösning ang. UCC.Glad sommar önskar jag dig.

Helena Lundbäck

10 juli 2013 12:27

Ja! Och ja! Tack, Ewa! En glad sommar önskar jag dig med.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena Lundbäck - 10 december 2017 11:04


Helena somnade stilla och lugnt in i natt. Det blev som hon själv hade önskat, hon fick dö hemma med familj och vänner hos sig. Peter och familjen.   Helena ville hälsa till och tacka alla som läst och följt bloggen. Ni alla har gett henne så myc...

Av Helena Lundbäck - 6 december 2017 10:46


    Jag får blod idag, två påsar.  Det blir bra, hoppas jag. Förhoppningsvis ger det mig mer energi. Å vad det vore skönt om der blev så! ...

Av Helena Lundbäck - 21 november 2017 18:31

Jag sover och sover och sover och när jag vaknar är jag aningen förvirrad. Men då jag rest mig upp och skakat av mig sömnen, går det bättre. Jag försöker ta mig en liten nypa frisk luft också var dag. Det blir nog bra det här till sist. ...

Av Helena Lundbäck - 17 november 2017 14:59

Plötsligt är allt förändrat. Min kropp blir allt svagare. Jag orkar inte ta mig upp när jag suttit lågt, till exempel på toaletten. Jag är trött och blir lätt andfådd, bara genom att gå mellan sängen och badrummet. Jag kan inte längre ta mig ut på eg...

Av Helena Lundbäck - 12 november 2017 23:04


På morgonen vaknade jag som vanligt och tog min medicin, sedan vilade jag och somnade. Efter en en stund fick jag en hostattack som gav mig så ont i bröstet. Jag hade svårt att få luft och kände mig som om jag skulle drunkna. Men jag klev upp ur säng...

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6
7
8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Skapa flashcards