tursomentokig

Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Måns

21 oktober 2016 12:55

Hej Helena!

Du är en fantastisk kämpe och förebild. Har börjat följa din blogg sedan min fru fick diagnosen tunntarmscancer med spridning till bukhinnan för några år sedan. Vill förstås hjälpa henne på alla sätt jag kan. Jag undrar om du har fört någon speciell diet sedan du fick din cancerdiagnos? Läkarna säger att kosten inte spelar någon roll, men jag tror inte riktigt på dem...

Vänliga hälsningar
Måns

Helena Lundbäck

21 oktober 2016 13:52

Jag har uteslutit kött sedan många år. Så att äta mycket grönsaker tror jag har varit bra för mig. Rött kött, alkohol, rökning och stillasittande liv kan ju vara cancerframkallande. Jag har också övergått till laktosfri mat efter att ha pratat med en dietist. I perioder har jag lyckats utesluta socker också. Men jag tänker att vi ska kunna njuta av livet, så var och en måste känna själv vad som är bäst. Det blir ingen livskvalitet om man är för sträng med sig själv. Och jag har ökat lite i vikt på sista tiden, vet inte om det beror på att jag får mer aptit av kortisonet eller om det handlar om att jag har haft svårt att röra mig när jag har värk i fötterna. Då tänker jag att det kan vara bra att ha lite att ta av när jag blir sämre. Om jag är för mager blir jag kanske dålig snabbare.
Som med det mesta finns det många sätt att se på kostfrågor. Jag vill inte ge någon dåligt samvete och jag vill heller inte ha dåligt samvete för hur jag äter och lever. Tack för din fråga och se till att du och din fru har det så fint ni kan!

 
Mia

Mia

7 september 2016 17:03

Hur gammal är du? Och hur gammal var du när cancern upptäcktes? Jag är 39 år och ska på cystoskopi om en vecka. Givetvis hamnade jag här hos dig:) vilket inte behöver vara så illa egentligen. Jag beklagar dock ditt tillstånd och önskar dig fortsatta fina dagar i närhet av det och dem som är viktiga

http://hduw

Helena Lundbäck

7 september 2016 17:29

Hej Mia!
Jag är nu 58 år och jag var 53 år när min tarmcancer upptäcktes. Det är alltså snart fem år sedan. Många gånger under denna tid har det sett ut som om det snabbt ska gå utför och jag har trott att döden varit nära, men tack vare all fin sjukvård jag har fått, så har cancerns utbredning stoppats upp och jag har kunnat leva vidare. Jag är så tacksam för alla nya dagar som jag möter och med lite tur blir det många många dagar och kanske till och med år.

Med den moderna cancervården blir fler och fler patienter med obotlig cancer "kroniker" och kan leva relativt gott trots sin sjukdom. Och för många innebär vården att de blir helt botade, om cancern upptäcks i ett tidigt skede.

Jag önskar dig ett stort lycka till och kom ihåg att alltid hoppas på det bästa.
Kram, Helena

 
Maude Andersson

Maude Andersson

3 september 2016 11:28

Varför finns inte Gynsam (Gyncancerföreningarnas Nationella Samarbetsorganisation) i Sverige med bland dina länkar ovan. Gynsam är Sveriges äldsta gyncancerorganisation där alla har haft cancer. Vi ger också ut en tidning Gynsamposten fyra gånger om året. Läs gärna vår hemsida www.gynsam.se. Vi håller på att modernisera hemsidan, men det är inte klart ännu. Hälsningar Maude Andersson (maude.andersson@telia.com) som haft både underlivs- och bröstcancer.

http://tursomentokig.bloggplatsen.se/fragor

Helena Lundbäck

3 september 2016 15:31

Länklistan skulle kunna bli hur lång som helst, men jag gör ett urval när jag listar länkar. Mina länkar har jag valt utifrån det som min blogg handlar om - mitt liv som sjuk i tarmcancer och bukhinnecancer. Några länkar går till sidor som handlar om cancer i allmänhet och jag länkar också till vänners bloggsidor, sådana bloggar som jag följer. Jag har ingen egen erfarenhet av underlivscancer och bröstcancer och därför länkar jag inte till sidor som specifikt handlar om det.
Hälsningar Helena

 
Ingen bild

ergu

26 april 2016 23:07

Hej Helena! Tack för att du skriver denna blogg. Du ger styrka! Har en bror som fått ändtarmscancer som spridit sig till lever, bukhinna och lunga. Därmed allvarligt med hoppet är det sista som överger. Har läst mycket om Haile Mahteme men han verkar ju vara borta från Sverige nu tyvärr, vet du var han är nu?

Helena Lundbäck

27 april 2016 00:36

Tack för dina fina ord om min blogg. Hoppas att din bror får god vård. Vad det gäller Haile Mahteme så tror jag att han numera arbetar som klinikchef på kirurgavdelning på Åland, enligt vad jag har läst, men jag har ingen närmare information. Hälsningar Helena

 
Ingen bild

sylvia berntsson1939@gmail.com

10 december 2015 18:09

Kära Helena jag blir så sorgsen av allt du gått igenom.Jag är 76 år och har recidiv på äggstockscancer. Skall börja imorgon med behandling.Men jag har haft tur med en underbar läkare på onkologen på Sahlgrenska och även alla andra som är inkopplade i mitt fall. Jag håller tummarna för att du skall få en fin jul med dina kära. Kram jag undrar varför börjar dom med cellgifter innan vetskap om spridningen får väl reda på det imorgon och jag är rädd!

Helena Lundbäck

10 december 2015 19:32

Hej kära Sylvia!
Jag förstår om du känner dig rädd så här innan du ska behandlas. Jag hoppas att du får möta lika fina sköterskor som jag får, vid behandlingen. De brukar både muntra upp och lugna. Jag tror att det alltid är bra att starta med cellgifter, att det kan göra skillnad. Kanhända behövs det för att minska omfattningen innan eventuell operation. (?) Ja du får ställa så många frågor du kan till sköterskor och läkare. Jag håller tummarna för att det ska gå bra. Önskar dig också en fin jul och tack så mycket för din fina hälsning. Stor kram!/ Helena

 
Irene

Irene

3 december 2015 16:43

Hej! Vill fråga du skrev om spricka på korsbenet, som jag också fått av strålningen. Har gått 6 mån har svårt att gå. Har din korsbenskada läkt för dig . Viol2@hotmail. Com häls irene

http://URL

Helena Lundbäck

3 december 2015 17:22

Hej! Jag vill förtydliga för säkerhets skull att jag har inte fått skador i skelettet av strålningen. Jag har metastaser i skelettet som strålats så att jag inte ska ha så ont. En gammal skada däremot (jag ramlade i januari på is) som jag hade, har läkt. Hoppas att din skada blir bra snart, Irene!

 
Ingen bild

Sofia

10 november 2015 01:30

Hej Helena
Har gjort en HIPEC operation i maj 2015 . Ville fråga dig om hur ofta du gått på efterkontroller efter din op och om de tagit cancermarkörer och röntgen innan dessa . Iså fall vilken sorts röntgen
Mvh Sofia

Helena Lundbäck

10 november 2015 06:16

Hej Sofia!
Jag gick på efterkontroller 2 ggr per år efter min HIPEC~operation. Det var kontrasröntgen och provtagning med efterföljande läkarbesök. De tittade på fem olika cancermarkörer och tog alla möjliga blodprover.
(Det är först nu när jag vårdas palliativt, som jag röntgas tätare. Nu kollas jag upp varannan månad.)

Lycka till!

 
Torbjörn Jern

Torbjörn Jern

8 september 2015 12:28

Vet Du om man kan bli behandlad med sugarbakermetoden någonstans i dag?

http://Förstår ej

Helena Lundbäck

8 september 2015 15:19

Nej tyvärr vet jag inte. Men för några år sedan sas det att man opererar med denna metod på universitetssjukhusen i Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund. Be din läkare berätta mer. Och be att få bli bedömd av en specialist som kan se om det går att operera. Lycka till!

 
Ingen bild

Kerstin

4 juni 2015 08:59

Hej Helena !
Jag skrev till dig den 14/4 om ev ny omgång cytostatikabehandling nu vill man vänta till aug pga infektionsrisk och semestrar bla.
Men nu har jag fått ont och väldigt bubblig i magen man säger att det kan man få efter "vår " op det är små tumörer som trycker mot bukhinnan. Jag får nu morfin som smärtstillande. Min undran har du haft något liknande och vad gjorde man i så fall för dig ?
Tack för en bra blogg och hoppas du mår bättre!
Kerstin

Helena Lundbäck

4 juni 2015 10:37

Hej Kerstin,
Jag får också morfin mot smärta. Mina metastaser och små knottror sitter dels i bukhinnan dels i lungsäcken. Och viss påverkan syns i skelettet. Men mina cellgiftsbehandlingar med Avastin verkar kunna hålla cancern i schack. Spridningen stoppas upp ett tag. Allt som ger mig mer tid är ju gott. Jag sitter just nu i cytostolen och behandlas och jag mår hyfsat bra. Jag blir dock väldigt trött av behandlingen ... Somnar nästan .....

Hoppas att du får må bra och att det blir en fin sommar!
Kramar, Helena

 
Ingen bild

Kerstin

14 april 2015 10:36

Hej Helena !

jag har gjort samma resa som dig !
Opererad på UCC, vilken fin klinik vilka underbara människor.
Nu undrar jag vilken kombination av cytostatika får du nu? Ska ev få ny omgång i maj. Vänliga Hälsningar Kerstin

Helena Lundbäck

14 april 2015 12:02

Hej Kerstin!
Ja visst var det en underbar klinik med fantastiska människor! Vi är många som har dem att tacka för att vi fortfarande lever.
Jag får Avastin kombinerat med Ironitecan och "5FU". Det lär för mig vara den enda varianten som jag kan ta i detta läge. Det är ju individuellt vad som fungerar och beroende på vilka cellgifter man fått tidigare. Hittills har det fungerat bra gör mig och jag hoppas att det ska göra det igen. Hoppas nu att du får "rätt" kombination av cytostatika och att det stoppar upp eventuell cancerspridning för dig.

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Följ bloggen

Följ tursomentokig med Blogkeen
Följ tursomentokig med Bloglovin'

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se