tursomentokig

Direktlänk till inlägg 10 oktober 2015

Leva livet

Av Helena Lundbäck - 10 oktober 2015 19:38

Jag har nyss varit med i en undersökning som en sköterska gör i samband med sin vidareutbildning. Det handlar om tankar kring palliativ vård och jag fick svara på ett femtiotal frågor, som bland mycket annat fick mig att tänka efter hur jag vill ha det när jag närmar mig slutet. Det var ganska tufft att sätta ord på alla mina tankar. Att se dem svart på vitt. Men bra också. Jag inser att jag tänker på cancern och döden i stort sett hela tiden.

Detta får mig att fundera över om jag ska försöka att inte tänka på min situation så mycket. Nog borde jag kunna bortse från allt? Jag vet ju hur det är, att döden kommer, och skulle kunna nöja mig med att veta det och sedan ägna mig åt roligheter och glädje och liv och levande i stället. Lägga döendet åt sidan och låta det vara tills den dag då det ska ske. Det borde gå ... Men jag kanske behöver hjälp av en terapeut eller någon samtalskontakt för att kunna släppa alla tankarna.

I dag har jag haft besök av två döttrar och tre barnbarn. Det kändes så fint. Livet kommer hem till mig. Vi åt lunch tillsammans, fikade och gick ut med hunden. Och så är det så underbart att lyssna på döttrarnas och barnbarnens tankar och prat och lek. Jag älskar dem så.

 
 
Ingen bild

Annika

11 oktober 2015 11:45

Är det lättare att leva fullt ut om man är "klar med döden", svar ja, i alla fall för min del.
Jag dog en sväng i en svår olycka när jag var 20 år, efter 3 år så skrev jag ner mina önskningar om bland annat kremering och minneslund. Underlättar för anhöriga att veta. Har även skrivit ner vad "jag" önskar se i en dödsannons och under en minnesstund. Det senare har jag ändrat på under åren som jag fått som bonus.
Upplevde att det blev friare att leva och försöka ta vara på vad livet kan erbjuda i all sin skönhet. Jävligheterna kommer ju i alla fall, men det var och är lättare att härda ut. Även skrivit ner om "inga livsuppehållande åtgärder", helst dödshjälp, (något som jag önskar ska få finnas i detta land men en oerhört svår etisk fråga), om det skulle bli plågsamt och segdraget.
Rädd för döden är jag inte och har nog aldrig varit, även om jag för den skull inte vill dö än. Tror att det för mig handlar om TILLIT, både till liv och död. Suttit lugn vid många nära och käras dödsbäddar. Skojat, gråtit och kramats in i det sista.
En stor förmån har varit att min man har samma uppfattning gällande detta vilket gör det tryggt för oss båda.
Gör det lätt för dina anhöriga, de har det svårare än dig efteråt.

Varm kram!

Helena Lundbäck

11 oktober 2015 17:14

Kloka ord. Jag det är nog bra att tänka igenom vad man känner och vill och skriva ner det så att familjen vet. Tack för din berättelse!

 
britta

britta

11 oktober 2015 17:40

Tycker du tänker helt rätt när du är inne på att försöka fokusera mindre på döden och din sjukdom. För även om du kanske inte är som jag som tror att tankens kraft är väldigt stor och påverkar oss mer än vi kan förstå, så "vinner" du ju inget på att ägna dina tankar åt döden heller. Den kommer när den kommer och försök att njuta av livet och det positiva du har så länge du kan istället.
Bara en tanke.. :)
Ha det gott så länge!
Britta

http://fixan.bloggproffs.se

Helena Lundbäck

11 oktober 2015 23:25

Ja så tycker jag med. Att det är bättre att fokusera på det roliga för att må bra. Det svåra är att styra sina tankar. Men jag vet att det brukar vända och att jag inte stannar för gott i självömkan och sorg.

 
Ingen bild

Cicki

12 oktober 2015 23:32

Jag tänker inte så mycket på döden för egen del, att det ska vara hemskt, göra ont eller allt man missar. Utan jag är så ledsen för mina två döttrar som är alltför unga ännu och behöver sin mamma flera år till. Det får mig att känna mig oerhört sorgsen och nästan få panik. Jag vill inte lämna dem ensamma i den värld vi lever i.

Helena Lundbäck

12 oktober 2015 23:48

Ja det är så klart det värsta, att behöva lämna barn som behöver en. Det måste vara en jobbig tanke att bära på. Om det blir så får man hoppas på att det finns någon annan som träder in med kärlek och klokhet och hjälper barnen att bli trygga. Jag hoppas att du slipper plågas av denna oro. (Mina barn är redan vuxna, så jag har inte samma situation).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena Lundbäck - 10 december 2017 11:04


Helena somnade stilla och lugnt in i natt. Det blev som hon själv hade önskat, hon fick dö hemma med familj och vänner hos sig. Peter och familjen.   Helena ville hälsa till och tacka alla som läst och följt bloggen. Ni alla har gett henne så myc...

Av Helena Lundbäck - 6 december 2017 10:46


    Jag får blod idag, två påsar.  Det blir bra, hoppas jag. Förhoppningsvis ger det mig mer energi. Å vad det vore skönt om der blev så! ...

Av Helena Lundbäck - 21 november 2017 18:31

Jag sover och sover och sover och när jag vaknar är jag aningen förvirrad. Men då jag rest mig upp och skakat av mig sömnen, går det bättre. Jag försöker ta mig en liten nypa frisk luft också var dag. Det blir nog bra det här till sist. ...

Av Helena Lundbäck - 17 november 2017 14:59

Plötsligt är allt förändrat. Min kropp blir allt svagare. Jag orkar inte ta mig upp när jag suttit lågt, till exempel på toaletten. Jag är trött och blir lätt andfådd, bara genom att gå mellan sängen och badrummet. Jag kan inte längre ta mig ut på eg...

Av Helena Lundbäck - 12 november 2017 23:04


På morgonen vaknade jag som vanligt och tog min medicin, sedan vilade jag och somnade. Efter en en stund fick jag en hostattack som gav mig så ont i bröstet. Jag hade svårt att få luft och kände mig som om jag skulle drunkna. Men jag klev upp ur säng...

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards