tursomentokig

Alla inlägg den 19 april 2014

Av Helena Lundbäck - 19 april 2014 22:41

"Om du äter frukt och bär, slipper du cancer". Eller: "Nej frukt är bara omvandlat socker som orsakar cancer."

"Ett glas rödvin om dagen är bra för hälsan". Eller: "Alkohol ökar risken för cancer."

"Solande är farligt och ger cancer" Eller: "Men de som solar lever längre, lite sol varje dag för att få D-vitamin skyddar ..."

Ständigt läser och hör vi om nya "fakta" som förespeglar att vi själva skulle kunna bestämma om vi ska få cancer eller inte få cancer. Men vad är egentligen sant? Hur ska vi förstå alla dessa råd och tolkningar av undersökningar som motsäger varandra ...

Jag tror att det inte alltid går att styra om du ska få cancer eller inte. En del kan träna, äta nyttigt och ändå få cancer. Andra kan röka och dricka alkohol och ändå inte få cancer. Det verkar alltså bero på vilka arvsanlag man har i botten och säkert mängder med andra faktorer också! Kanske till och med "slumpen" spelar in?

För den som har cancer och försökt leva sunt, är det jobbigt när somliga påstår att sjukdomen beror på livsstilen. Det skulle ju innebära att man "får skylla sig själv" som fattat fel och ätit fel och druckit fel och tränat fel och levt fel ... Det blir ju absurt!

Lika konstigt kan det kännas när man får höra att det beror på hur stark man är, hur mycket man kämpar, hur pass positiv livssyn man har, om man ska klara sig med livet i behåll när man väl drabbats av sjukdomen.

Jag försöker behålla min positiva livssyn. Jag vill leva så länge jag kan, men hoppas på lindring när jag blir för sjuk och eländig. Jag vill njuta så länge jag kan, men jag vill inte höra den dag cancern vunnit över mig helt, att jag skulle ha gjort på något annat sätt för att få vara frisk längre. Tro mig, den som får cancer vill helst av allt få vara frisk och slippa ha dödsdomen hängande över sig. Det är bara det att när cancern inte längre går att bota, är det svårt att finna kraft i käcka tidningstips som "så lever du längre", "ät dig frisk" och "träna dig till hälsa".

Man gör så gott man kan och måste försöka leva med cancern. Så länge det nu går.

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards