tursomentokig

Direktlänk till inlägg 17 december 2014

Släppa tankarna och ta det lugnt

Av Helena Lundbäck - 17 december 2014 09:14

Att leta efter orsaker till sin cancer är något som jag tror att de flesta drabbade ägnar sig åt. "Varför fick jag cancer? Har jag ätit fel, tränat för lite, levt för osunt ..."

Det är ju inte så stärkande att i efterhand ångra sitt levnadssätt eller skuldbelägga sig själv. Men ibland kan det kanske hjälpa att försöka förstå. Jag läste till exempel att det ibland kan finnas ett samband mellan utmattningssyndrom och för tidig död i t ex cancer. Kanske kan min långa tid i stress och min långa tid som sjuk i utmattningssyndrom ha bidragit till att jag blev sjuk i cancer.

För att klara av att vara sjuk i cancer tror jag att det är det bra att släppa och inte älta alla tankar om varför. Istället försöka må bra och göra det man kan för att läka så gott det är möjligt.

Men hur får man hopp när prognosen är dålig? Och när orken är liten?

Själv blir jag glad de stunder då jag lyckas leva utan fokus på sjukdomen. Jag är så trött på att vara sjuk, trött på att vara trött och trött på all väntan på nya besked.

Jag kan också bli trött på alla goda och välmenande råd. Allt från råd om att springa sig frisk till att pröva tarmsköljningar. Men hur ska man orka "kämpa" när det ändå inte kommer att hjälpa ... Eller, kommer det att hjälpa? Finns det något sätt att mota och kanske till och med bota cancern? Har jag verkligen mod att låta bli att lyssna och prova?

Jag vet att min diagnos med opererad tarmcancer och opererad bukhinnecancer som i våras spritt sig vidare med nya metastaser i bukhinna och lungsäck, statistiskt sett inte ger någon god prognos. Särskilt inte om man inte får fler operationer. Men hittills har ju cellgifterna och avastinet jag fick i våras och i somras lyckats stoppa upp tillväxten av ytterligare metastaser. Nu väntar jag på nya besked.

Och jag tänker att det bästa jag kan göra är att ta det lugnt och inte bli stressad av mina tankar. Jag försöker leva med glädje och lite guldkant, så gott jag kan. Så länge jag kan.

 
 
Ingen bild

Cicki

17 december 2014 17:20

Ja jag vet hur det är med tankarna och hur man förebrår sig att man har kunnat leva nyttigare och stressat mindre, hade jag inte fått cancer då? Men jag tror inte att det beror på det, snarare på dåliga gener från mammas sida.
Träffade min läkare på KS idag och vi talade bla om kosten, hon hävdar att det spelar ingen roll vad jag stoppar i mig, ät drick och var glad. Hon vågar inte uttala sig om något som inte har stöd i forskningen. Men jag tror ändå att bra mat som ger energi är bra för oss.
Hur upplevde du din Avastinbehandling? Fick du bara det eller ihop med cytostatikan? Jag kommer att få det nu i ett år och jag hoppas att det inte blir några biverkningarna och att jag slipper vara så trött.
Ha en fantastisk jul och njut i fulla drag 😊

Helena Lundbäck

17 december 2014 17:42

Jag tror framförallt på att man ska leva så lycklig och nöjd som möjligt. Om det blir för mycket regler kring allt blir det svårt med glädjen. Men hittar man sånt som stärker och ger energi blir det kanske lättare. Skratt, goda vänner och lite fest då och då om man orkar. Och så guldkant i någon bra form på vardagen. :-)
Jag fick Avastin tillsammans med Irinotecan och "5FU". Jag klarade det ganska bra, utom första gången då jag mådde förfärligt illa trots cortison. Följande gånger fick jag lägre dos cyto och mer cortison. Då gick det bättre.
Lycka till! Hoppas att du slipper tröttheten! Skriv gärna och berätta hur det gått!
Och jag önskar dig med en skön jul!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena Lundbäck - 10 december 2017 11:04


Helena somnade stilla och lugnt in i natt. Det blev som hon själv hade önskat, hon fick dö hemma med familj och vänner hos sig. Peter och familjen.   Helena ville hälsa till och tacka alla som läst och följt bloggen. Ni alla har gett henne så myc...

Av Helena Lundbäck - 6 december 2017 10:46


    Jag får blod idag, två påsar.  Det blir bra, hoppas jag. Förhoppningsvis ger det mig mer energi. Å vad det vore skönt om der blev så! ...

Av Helena Lundbäck - 21 november 2017 18:31

Jag sover och sover och sover och när jag vaknar är jag aningen förvirrad. Men då jag rest mig upp och skakat av mig sömnen, går det bättre. Jag försöker ta mig en liten nypa frisk luft också var dag. Det blir nog bra det här till sist. ...

Av Helena Lundbäck - 17 november 2017 14:59

Plötsligt är allt förändrat. Min kropp blir allt svagare. Jag orkar inte ta mig upp när jag suttit lågt, till exempel på toaletten. Jag är trött och blir lätt andfådd, bara genom att gå mellan sängen och badrummet. Jag kan inte längre ta mig ut på eg...

Av Helena Lundbäck - 12 november 2017 23:04


På morgonen vaknade jag som vanligt och tog min medicin, sedan vilade jag och somnade. Efter en en stund fick jag en hostattack som gav mig så ont i bröstet. Jag hade svårt att få luft och kände mig som om jag skulle drunkna. Men jag klev upp ur säng...

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Skapa flashcards