tursomentokig

Alla inlägg den 21 augusti 2012

Av Helena Lundbäck - 21 augusti 2012 11:52

Det inplanerade första besöket i Lyon, är nu framflyttat en vecka och satt till nästa fredag, den 31 augusti. Då ska jag få träffa den läkare som ansvarar för bukhinneoperationerna på sjukhuset i Lyon. Det är ett besök inför kommande stora operation som ska göras på mig. Jag har blivit ombedd att kontakta avdelningen "Sjukresor" via Akademiska sjukhusets växel, för att beställa biljetter till mig och min man, som ska få följa med som stöd om jag skulle bli akut dålig. Sjukhuset ber också om att få en svensk-fransk tolk, så att jag inte ska missa någon viktig information. Nu rör det på sig lite i alla fall! Äntligen!


Operationen ska äga rum någon gång efter den 15 september. Då ska alla angripna organ i buken skrapas rena från cancervävnad, eller helt avlägsnas (livmoder, äggledare och äggstockar) och lappas och lagas. Under operationen blir min kropp nedkyld och buken ska fyllas med varm cytostatika, som ska tränga in i cellerna och försöka stoppa min bukhinnecancer. Beroende på vilka organ som är angripna, kommer det att behövas stomi, behållare eller nät inopererade, men allt det där får jag veta när operationen är gjord. Det går inte att förutse hur just jag ser ut i detalj inuti. Röntgen ger bara en grov uppfattning om var metastaserna sitter och vilken skada de gjort på kroppen.


Jag har under sommaren behandlats med fyra omgångar intravenös cytostatikabehandling och nu är det bara provtagningar och röntgen som ska göras inför min operation. Ja, det är ungefär så mycket jag vet idag. Fortfarande hoppas jag på att bli opererad hemma i Sverige, men alla som följer den här historien, vet väl vid detta laget att det inte på något sätt är självklart att jag ska få det, då landstinget hellre skickar mig utomlands än till specialist i Uppsala.


Operationen kommer att ge mig en chans på 30-40 % att överleva fem år eller mer, jämfört med 3-15 månader vid konventionell behandling. Så det är klart att jag vill bli opererad, även om operationen blir en tuff match för kroppen.


(Tidigare gjordes operationerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men nu är verksamheten flyttad till UCC - Uppsala Cancer Clinic.)


Läs mer om hur bukhinnecanceroperationer går till här

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8
9 10
11
12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards