tursomentokig

Direktlänk till inlägg 8 september 2015

HIPEC-operationer idag?

Av Helena Lundbäck - 8 september 2015 14:59

Jag fick en fråga här på min blogg om det går att få HIPEC-operationer idag. Tidigare var det ju den kunnige kirurgen Haile Mahteme som opererade med HIPEC, enligt Sugerbakermetoden. Han opererade först på Akademiska sjukhuset i Uppsala under många år och sedan på Uppsala Cancer Clinic i ett par år, innan kliniken tvingades att stänga. (Tyvärr vet jag inte var Haile arbetar idag.)


Idag vet jag inte vem som opererar, men det sades för ett par år sedan att man klarar denna typ av operationer på universitetssjukhus i Uppsala,i Stockholm, i Lund/Malmö och i Göteborg. Om det fortfarande gäller ska du som behöver en sådan operation, be din läkare att bli remitterad vidare dit för bedömning. 


Kom också ihåg att alla har rätt att få en "second opinion"  om man inte är nöjd med det svar och den bedömning som den förste läkaren gett. Alltså, om du är osäker på att din läkare bedömt möjligheterna rätt huruvida du kan bli behandlad, be i så fall om en second opinion. Då kan ytterligare en läkare ge svar på om det går att operera.


Om det inte går att operera bukhinnecancer, kan det ibland gå att mota cancern med cellgifter.

Mitt råd är: Fråga, fråga, fråga! Be din läkare att ta reda på vad som går att göra!


Om någon som läser denna blogg vet mer om HIPEC-operationer idag, så kommentera gärna! 

 
 
Ingen bild

Cicki

8 september 2015 21:15

Det som jag har fått berättar för mig är att Haile arbetar nu i England. Har en Facebook kompis som nyligen fick en HIPEC operation i Finland. Men tyvärr kom cancern tillbaka 😔

Helena Lundbäck

8 september 2015 21:31

Tack för info om Haile.
Ja man kan be om remiss utomlands också. I vissa fall kan det vara befogat. Tyvärr är det ju så med cancer att man aldrig vet om det ska gå bra eller om cancern kommer tillbaka. Hoppas att din kompis får bra vård!

 
Ingen bild

Marie

9 september 2015 08:42

Det här är de kontaktuppgifter jag hittar på honom vid Uppsala universitet.
http://katalog.uu.se/empinfo/?id=N96-3481
Förutsatt att de fortfarande stämmer är det bästa väl att kontakta honom direkt för att få veta var (och om) han har verksamhet idag.

Helena Lundbäck

9 september 2015 18:23

Ja det är det bästa för den som är nyfiken. Tack.

 
Ingen bild

Marie

9 september 2015 18:18

Hej,
Wilhelm Graf på Akademiska utför HIPEC operationer

Helena Lundbäck

9 september 2015 18:24

Ja jag vet att han skulle ta vid när Haile slutade, så det är ju bra att få veta att han opererar fortfarande. Hoppas alla som behöver få operation kan bli hjälpta!

 
Ingen bild

Anneli

3 november 2015 21:41

Akademiska i Uppsala gör Hipec, jag blev opererad av Haile på UCC i februari 2014 och fick genomgång en ny op i april-15 på Akademiska som var förberdes för hipec men jag hade sån tur att Hipec inte behövdes då. Det var Helgi Birgsson som opererade, mycket kompetent och fin läkare. Önskar dig och andra drabbade all lycka. Jag har haft en fantastisk tur som blev behandlad på UCC och Akademiska och mina prover är nu bra. Tack.

Helena Lundbäck

4 november 2015 18:38

Ja vilken tur alla vi har haft som fick opereras på UCC. Bra att du också fick din andra operation på Akademiska och att det gick så bra! Härligt!
Tack för din hälsning! Och tack för att du bekräftar att Akademiska har möjlighet att operera med Hipec./ Helena

 
Ingen bild

Maria

13 december 2015 05:08

Hej! Hur ska jag göra för att få den andra op vid Akademiska o då med Hipec? Är Akademiska privat? /Maria

Helena Lundbäck

13 december 2015 22:00

Akademiska sjukhuset är ett universitetssjukhus. Jag tror att det beror på var i Sverige man bor, hur man kan bli remitterad. Om läkarna bedömer att det går att operera dig lyckosamt, kan du bli remitterad till det universitetssjukhus som din region samarbetar med, om jag har förstått rätt. För att bli opererad med Hipec ska olika saker vara uppfyllda - läkarna måste bedöma det. Det kan ibland också finnas möjlighet att opereras utomlands. En annan möjlighet är behandling med cytostatika. Och ibland i kombination med Avastin, så som jag får. Hoppas att du kan få bra svar av din läkare! Lycka till!

 
Ingen bild

Maria

14 december 2015 06:12

Tack för svar! Läkaren säger att denna metod - sugerbaker inte är vetenskapligt bevisad o att den inte finns att göra i Sverige på något sjukhus. Ljuger läkaren då? Tillhör Växjö o är hänvisad till op i Karlskrona. Läkaren i Växjö o även läkaren i Karlskrona ansåg att det skulle gå att operera lyckosamt. De hade ingen kontakt med något universitetssjukhus. Sedan gick op tyvärr inte så bra, dagen före op sa läkaren att det är inga problem att ta bort allting. Fick inte ens cellgifter före op. Efter op kom beskedet, vi kunde tyvärr inte ta bort allt, vi kan inte bota. Detta är nu en månad sedan. Var nere i Lund i torsdags o träffade för första gången en läkare på ett Universitetssjukhus som då berättade om cellgifter o talade även om en ev andra op. Men det beror på hur det går med cellgifterna som ska börja denna vecka. Det är min mamma som har äggstockscancer med spridning till bukhinnan. /Maria

Helena Lundbäck

14 december 2015 07:24

Vad gäller metoden finns olika åsikter om den, men den ska, vad jag har hört, fortfarande praktiseras i Göteborg, Lund/Malmö, Stockholm och Uppsala. Fråga din läkare!
Hoppas nu att det går bra för din mamma, Maria! Ibland har sjukdomen spridit sig så att det inte går att ta bort allt. Det är omöjligt för andra än läkarna att säga hur det ser ut i ett speciellt fall. Man får försöka lita på läkarnas bedömning och fortsätta att ställa frågor om vad som går att göra. Om ni ändå undrar finns möjligheten att be om en "second opinion", dvs att en annan läkare också bedömer.
Det viktiga är ju att ni blir trygga med att hon får rätt vård.
Hoppas att fin mamma får så må bra som möjligt.

 
Ingen bild

Fredrik

7 april 2016 15:46

Operationen görs idag på Sahlgrenska universitetet - Östra sjukhuset. Jag går fortfarande på kontroller hos den läkaren som opererade mig.

Helena Lundbäck

7 april 2016 22:46

Tack för att du berättar Fredrik! Och lycka till! Hoppas att du får många lyckosamma år tack vare operationen!

 
Ingen bild

Kim

11 september 2016 13:19

Min fru opererades av Dr. Wilhelm Graf nu i måndags (5/9) på Uppsala Akademiska.
De opererar 1-2 patienter i veckan (måndagar och torsdagar) med HIPEC.
Hon är vidareremitterad hit från US I Linköping som tydligen har god kontakt med Uppsala.

Helena Lundbäck

11 september 2016 15:34

Så bra. Stort lycka till!

 
Ingen bild

Anna

28 december 2016 20:22

Hej! Ser att det här är en gammal tråd (jag skriver idag 16-12-28) men hoppas ändå någon läser och jag får något svar. Jag undrar om någon skulle kunna dela med sig av sina erfarenheter av Hipec? Om det är dina egna eller om det är någon som du stått som anhörig till, all information tas TACKSAMT emot. Finns där något forum eller sida man kan bli medlem? Vill ni så svara här eller maila mtsa5@hotmail.com Tusen tack på förhand 🌸 /Anna

Helena Lundbäck

29 december 2016 00:06

Hej Anna . Jag ska maila dig lite info

 
Ingen bild

hanna

23 januari 2017 11:35

HIPEC kirurgi utförs på 4 sjukhus i landet, i Uppsala på Akademiska, Stockholm på Karolinska, Göteborg på Östra och i Malmö/Lund på SUS.
Dessa 4 sjukhus opererar 1-2 patienter i veckan året runt. Dock kan det vara långa väntetider på sommaren då verksamheterna drar ned.
Vid koloncancer eller rektalcancer med spridning till bukhålan, kräv remiss till något av sjukhusen ovan! Även om det är spridning till lungorna eller levern är det värt att läkarna skickar remiss!

Helena Lundbäck

23 januari 2017 13:06

Tack för den infon, Hanna!

 
Ingen bild

Dr Erik

24 mars 2017 13:55

Hej
Som läkare och kirurg skulle jag bara kort vilja kommentera tråden. Jag jobbar inte i Sverige, men har min forskning i Uppsala där jag också är docent
HIPEC är inte helt utvärderad än, åtminstone inte för alla tänkbara malignigniteter i buken (jag utför själv dessa op., och forskar även om det). Det är som med alla behandlingar mot maligna sjukdomar: alla behandlingar passar inte alla. När det gäller HIPEC så görs en bedömning om det passar den aktuella cancern. Dessutom ska patienten vara tillräckligt "frisk" för att orka med HIPEC, det belastar kroppen en hel del och dessutom görs ju ofta belastande kirurgi samtidigt. Som patient kan man förstås inte veta om HIPEC är aktuellt. Men fråga! Även de kirurger som inte arbetar på universitetssjukhus ska känna till behandlingen och man har rätt till second opinion och i de här fallen på det universitetssjukhus man tillhör. Stå på er! Läkaren har fackkunskaper men det är ert liv och er hälsa det handlar om!

Helena Lundbäck

24 mars 2017 15:19

Tack för att du vill kommentera. Och bra råd att vi som patienter ska fråga och be om second opinion ifall vi inte är nöjda med beskedet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena Lundbäck - 10 december 2017 11:04


Helena somnade stilla och lugnt in i natt. Det blev som hon själv hade önskat, hon fick dö hemma med familj och vänner hos sig. Peter och familjen.   Helena ville hälsa till och tacka alla som läst och följt bloggen. Ni alla har gett henne så myc...

Av Helena Lundbäck - 6 december 2017 10:46


    Jag får blod idag, två påsar.  Det blir bra, hoppas jag. Förhoppningsvis ger det mig mer energi. Å vad det vore skönt om der blev så! ...

Av Helena Lundbäck - 21 november 2017 18:31

Jag sover och sover och sover och när jag vaknar är jag aningen förvirrad. Men då jag rest mig upp och skakat av mig sömnen, går det bättre. Jag försöker ta mig en liten nypa frisk luft också var dag. Det blir nog bra det här till sist. ...

Av Helena Lundbäck - 17 november 2017 14:59

Plötsligt är allt förändrat. Min kropp blir allt svagare. Jag orkar inte ta mig upp när jag suttit lågt, till exempel på toaletten. Jag är trött och blir lätt andfådd, bara genom att gå mellan sängen och badrummet. Jag kan inte längre ta mig ut på eg...

Av Helena Lundbäck - 12 november 2017 23:04


På morgonen vaknade jag som vanligt och tog min medicin, sedan vilade jag och somnade. Efter en en stund fick jag en hostattack som gav mig så ont i bröstet. Jag hade svårt att få luft och kände mig som om jag skulle drunkna. Men jag klev upp ur säng...

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards