tursomentokig

Direktlänk till inlägg 25 juni 2014

Nu går det an för UAS att operera i UCC:s gamla lokaler

Av Helena Lundbäck - 25 juni 2014 23:15

När Uppsala Cancer Clinic (UCC) höll till i Samariterhemmets lokaler, där de opererade oss bukhinnecancersjuka så lyckosamt, påstod en "oberoende" utredare som landstinget beställt, att det inte var patientsäkert med avståndet till övrig verksamhet på Akademiska sjukhuset, om det skulle behövas ytterligare vård därifrån. Man ville därför inte från UAS, remittera behövande patienter till UCC. Till en början var man däremot villiga att remittera patienter utomlands istället för till UCC. (Själv fick jag en remiss till Frankrike. Det var tydligen mer patientsäkert att låta flyga mig iväg till Lyon, än att remittera mig till den erkände specialisten i Sverige - Haile Mahteme på UCC i Uppsala.)

 

UCC öppnades sommaren 2012 för att landets kö med patienter som behövde specialistvård för bukhinnecancer, skulle minska. Här kunde man ta hand om många bukhinnecancersjuka och ge dem den vård som kunde förlänga och förbättra livet på dem. Till en början remitterade alla landsting i Sverige, utom Uppsala, sina patienter till UCC.


Efterhand lät fyra sjukhus i Sverige bygga upp sin egna verksamhet med operationer av bukhinnecancersjuka och sedan bestämdes det att inga patienter fick remitteras till UCC. På grund av detta försattes UCC i konkurs och landet förlorade sin bäst fungerande klinik med lång erfarenhet, ett 40-tal anställda och de garanterat största specialistkunskaperna i att vårda patienter med bukhinnecancer. 

 

Nu behöver landstinget och UAS lokalerna på Samariterhemmet. Så nu passar det plötsligt bra att operera där. Visst är det fint att utnyttja de bra lokaler som finns tillgängliga, men nog blir man beklämd att det får gå till på det här sättet! Först fryser man ut det utomordentligt väl fungerande UCC och ser till att krossa dem. Sedan ska man starta egen operationsverksamhet i deras lokaler som tidigare ansågs ligga för långt från Akademiska sjukhuset, för att det ska vara patientsäkert. Hur motiverar ni politiker detta? 


Här en notis från Sveriges Radio: Landstinget miljonrenoverar UCC:s gamla lokaler

Läs! (Och läs även kommentarerna på Sveriges Radios sida!)

 
 
Ingen bild

Agneta

26 juni 2014 11:57

Man vet inte om man ska skratta, gråta eller bli riktigt förbannad!

 
Ingen bild

Dominique

26 juni 2014 21:42

Bedrövligt!!!
Nu förstår jag varför man ville ha ut UCC och Haile Matheme därifrån. Det låg i planeringen för planen med ombyggnationen på UAS. Dom behövde disponera platser där på grund av det. Därför behövde dom ha bort UCC därifrån. Bedrövligt av Landstinget! Usch! Jag hoppas verkligen att uppdrag granskning tar upp hela den här smaklösa historien på TV så att det kommer ut till alla vad Landstinget sysslar med.
Kram

Helena Lundbäck

26 juni 2014 22:18

Det vore bra om det blev mer känt hur det går till! Och det vore bra om vi kunde få en mer rättvis vård!

 
Ingen bild

Anna

27 juni 2014 11:20

Är ju ändå en viss skillnad på att operera bukhinnercancer (högspecialicerad vård) och dagkirurgi. Det går inte att jämföra dessa ur en säkerhetsaspekt. Men med det sagt så tycker jag, precis som du att UCC har, minst sagt, blivit illa behandlade här. UAS borde skämmas!

 
Ingen bild

Anna Lantz

27 juni 2014 11:54

Hej!
Din sida kom upp när jag googlade. Vi fick igår veta att min svärmor har bukhinnecancer. Sundsvalls sjukhus ska börja behandling om en vecka, cellgift. Jag vet egentligen inte så mycket än men när man läser på nätet verkar det vara Haile som kan något om detta. Känner mig helt hjälplös. Några råd?
Mvh Anna Lantz

Helena Lundbäck

27 juni 2014 15:45

Hej Anna!
Det är vanligt att man börjar med cellgifter, men man brukar också röntgas för att det ska gå att se var tumörerna sitter. CT-röntgen och ibland PET-röntgen. Röntgenläkare, kirurger och onkologer brukar tillsammans bedöma om det finns möjlighet att operera bort tumörerna och behandla med HIPEC och på så sätt förlänga livet och i bästa fall bota. Nu är UCC (där Haile Mahteme jobbade) stängt, men det finns behandlingar att få på fyra sjukhus i Sverige. Prata med din svärmors läkare och be om att få veta hur planen ser ut. Det är bra om man inte väntar för länge, ifall det ska till en operation. Om det inte gå att operera, får man behandlas med cellgifter och då kan det också vara livsförlängande och ge så bra liv som möjligt den tid man har kvar. Men som jag har förstått det kan man inte hoppas på att bli botad. Däremot ska man inte ge upp hoppet, utan fråga så mycket som möjligt. Det är mitt råd.

 
Ingen bild

Anna Lantz

27 juni 2014 11:58

Hej igen,
Är så inne i min egen värld att jag glömde att skicka en stor kram till dig och dina fina blogg. All styrka till dig! Kram

Helena Lundbäck

27 juni 2014 15:45

Tack! Och kram.

 
Ingen bild

Anna Lantz

27 juni 2014 17:55

Tack snälla för dina råd. Vi kämpar vidare.
Kram

 
Ingen bild

Ulla-Carin Blom

27 juni 2014 23:46

Det är något som är väldigt konstigt med det hela. Man kan ju undra om det ligger någon slags prestige i det här som känns helt oacceptabelt när det gäller vård och behandling av sjuka människor. Man blir heligt förbannad att det får gå till så här. Hur kan politikerna acceptera det här.

Helena Lundbäck

28 juni 2014 12:12

Ja visst är det konstigt Ulla-Carin.

 
Ingen bild

Ann-Katrin

28 juni 2014 22:54

Undrar så var Haile finns nu?

Helena Lundbäck

29 juni 2014 07:02

Så vitt jag vet bor han fortfarande kvar på samma plats, men jag vet inte var han jobbar just nu. Eller om han har semester. Du får söka honom om du har ärende.

 
Ingen bild

Anneli

30 juni 2014 21:41

Jag hittade också din blogg via att googla på Ucc - tack för din fina blogg. Jag är opererad på Ucc i februari iår, 5 veckor efter mitt cancer beskedet. 2,5 månader senare kunde jag börja jobba 1/2 tid och jag är förhållandevis pigg och mår bra även om jag går på cellgifter. Att det bildades en kartell av ett antal landsting( dock inte Norrland !!) -kan bara vara prestige med människoliv som betalning. Patient säkerhet? 5 min till UAS från Ucc..vi kan jämföra med Kirunaborna får åka 12 mil för akutkirurgi eller förlossningar.. ett av många jämförbara ex.
Jag tänker så mycket på Haile och alla på Ucc - det är rent ut sagt fördjävligt med det som hänt. Jag är lyckligt lottad som fick opereras av team Haile. Jag önskar att ni får den hjälp ni har rätt till - lycka till.
/ Annelie

Helena Lundbäck

1 juli 2014 00:48

Hej Annelie! Jag är glad att det gått bra för dig. Haile och UCC har hjälpt så många människor till ett längre, bättre och friskare liv! De är våra stora hjältar och det är bedrövligt och förfärligt att de inte kunde fortsätta med kliniken som fungerade så fantastiskt. Stor kram till dig och till Haile och alla på UCC!

 
Ingen bild

Fadde från Karlstad

30 juni 2014 21:46

Hej Helena!
Jag hoppas att det är bra med dig.
Jag har också semester och det går så där för mig en av proverna som jag har lämnat har visat lite högre värde Mahteme sa att det kan vara att jag var förkyld.
Som jag ser det så verkar det som att de har något personligt emot Mahteme gänget väldigt sorgligt att de kan göra på det sättet.
Läser i stort sett alla dina inlägg och tycker att du driver en bra blogg. Hoppas att medicinen hjälper dig, håll dig stark!
Kram fadde!

Helena Lundbäck

1 juli 2014 00:53

Hej Fadde!
Tack för hälsning. Hoppas att ditt prov inte visar på återfall. Det är ju ingen precis säkerhet med proverna. De kan reagera av olika anledningar och det stämmer inte alltid med röntgenresultat och faktisk hälsa. Håller tummarna för att du får fortsätta att må bra!
Själv har jag lite jobbigt med behandlingarna nu, men annars är det bra. Jag kan ju fortfarande göra så mycket och ha det bra. Ha en skön sommar! Kram

 
Ingen bild

Gunnel E

4 juli 2014 23:24

Hej Helena.
Tänker på dig och hoppas du mår så bra du kan och fortsätter njuta av sommar och fin natur. Tack för vackra fotografier.
Kom in på din blogg igen efter en tids uppehåll p.g.a utlandsresa. Blev helt bestört över informationen att UAS planerar renovering och att överta operationslokalerna för eget bruk. Oavsett syftet med denna planering:
Jag har en dröm: Det kommer att finnas ett högre, av oss ännu okänt och bättre syfte inför UAS´s övertagning av UCC´s tidigare operationslokaler.
Jag har en dröm: Dr. Matheme får upprättelse. Han blir tillfrågad att återuppta UCC´s tidigare verksamhet i samma men nu ännu förbättrade lokaler efter renovering och med livskontrakt.
Jag har en dröm: All kartellbildning upphör, sjukhusdirektör Lennart Persson tar sitt förnuft tillfånga efter att Uppdrag granskning har aviserat ett program om UCC och knackat på hans dörr för en intervju.Han antar erbjudandet att bli intervjuad och delta i programmet. Ingen i programledningen anar hans "cliff-hanger". En riktig rysare.I programmet avslöjar han själv att UAS med honom i spetsen vill samarbeta med UCC och Dr. Matheme. Han har även andra nyheter som han inte vill avslöja i Uppdrag granskning.De får helt enkelt ge sig till tåls och vänta tills han själv tar kontakt med nyhetsankaret Bengt Magnusson (innan han går i pension)
Jag har en dröm: Sjukhusdirektör Lennart Persson tar kontakt med samtliga sjukhus som startat programverksamhet för operation och behandling av bukhinnecancer. Hans budskap är - Låt oss alla samarbeta för patientens bästa, och låt oss alla inse att vi behöver Dr. Mathemes kunskap i vårt samarbete.
Jag har en dröm: Bengt Magnusson meddelar i ett extrasänt nyhetsmeddelande - UCC blir Sveriges kunskapscentrum i behandling och operation vid bukhinnecancer under Dr. Mathemes ledning men fortsätter samtidigt att vara klinisk verksam läkare och huvudansvarig operatör på UCC.

Helena Lundbäck

5 juli 2014 02:15

Tack för att du delar med dig av din dröm! Den kanske du kan publicera som en insändare i tidningen och skicka som brev till Uppdrag granskning och till Lennart Persson. Vem vet? Ibland går drömmar i uppfyllelse. Önskar dig en skön sommar!

 
Ingen bild

cicki.wallin@husmanhagberg.se

29 juli 2014 13:15

Hej Helena! Har nyligen fått bukhinnecancer och precis hittat din blogg och läst den med stort intresse. Har nu förstått att det är operation med sugerbakermetoden som är ett måste. Jag har försökt fått fram info var Dr Mahtemes har tagit vägen efter det att kliniken stängdes. Har du någon aning? Ska verkligen försöka göra allt för att opereras av honom 😄 mycket tacksam om du kan svara. Mvh Cicki i Kungsängen

Helena Lundbäck

29 juli 2014 13:28

Jag vet inte om han har möjlighet att operera nu. Du får söka honom och fråga. Det finns också fyra sjukhus i Sverige som numera opererar med den metoden och flera kliniker/ sjukhus utomlands. Lycka till!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena Lundbäck - 10 december 2017 11:04


Helena somnade stilla och lugnt in i natt. Det blev som hon själv hade önskat, hon fick dö hemma med familj och vänner hos sig. Peter och familjen.   Helena ville hälsa till och tacka alla som läst och följt bloggen. Ni alla har gett henne så myc...

Av Helena Lundbäck - 6 december 2017 10:46


    Jag får blod idag, två påsar.  Det blir bra, hoppas jag. Förhoppningsvis ger det mig mer energi. Å vad det vore skönt om der blev så! ...

Av Helena Lundbäck - 21 november 2017 18:31

Jag sover och sover och sover och när jag vaknar är jag aningen förvirrad. Men då jag rest mig upp och skakat av mig sömnen, går det bättre. Jag försöker ta mig en liten nypa frisk luft också var dag. Det blir nog bra det här till sist. ...

Av Helena Lundbäck - 17 november 2017 14:59

Plötsligt är allt förändrat. Min kropp blir allt svagare. Jag orkar inte ta mig upp när jag suttit lågt, till exempel på toaletten. Jag är trött och blir lätt andfådd, bara genom att gå mellan sängen och badrummet. Jag kan inte längre ta mig ut på eg...

Av Helena Lundbäck - 12 november 2017 23:04


På morgonen vaknade jag som vanligt och tog min medicin, sedan vilade jag och somnade. Efter en en stund fick jag en hostattack som gav mig så ont i bröstet. Jag hade svårt att få luft och kände mig som om jag skulle drunkna. Men jag klev upp ur säng...

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards