tursomentokig

Direktlänk till inlägg 18 juli 2012

Svaret på debattartikeln. Och mina tankar kring det.

Av Helena Lundbäck - 18 juli 2012 16:57

Här är hälso- och sjukvårdsdirektör Annika Brehmers svar på min debattartikel. Det publicerades i UNT idag.


"Våra cancerpatienter förtjänar bästa möjliga vård", inleder hon sitt svar. Det tackar vi för! Det borde vara en rimlig utgångspunkt för alla vårdgivare. (Tyvärr vet jag att cancerpatienter inte alltid fått och får det. Patienter har fått stå i kö för operation för länge, så länge att det inte längre gått att operera dem. Några har till och med dött i en alltför lång väntan på operation. På grund av otillräckliga resurser.)


UCC säger sig kunna möta behovet snabbare än när verksamheten var förlagd på Akademiska. De vill se till att köerna inte blir så långa, så att de kan operera tidigare och på så sätt förhoppningsvis rädda fler. Det låter utmärkt, tycker jag.


Annika Brehmer skriver om UCC som en ännu inte existerande verksamhet - en "planerad verksamhet".  Man får nästan känslan av att det rör sig om ett tankefoster, trots att kliniken officiellt öppnar direkt efter semestern, den första augusti.


"Tyvärr är det inte så enkelt att vi kan teckna ett vårdavtal med den planerade verksamheten. En noggrann utredning krävs. Det är ytterst en patientsäkerhetsfråga."


Patientsäkerhet och vilja att teckna avtal

Jag och förmodligen alla andra patienter är glada för att man kontrollerar och beaktar patientsäkerhet. Men i det här fallet undrar jag två saker:

  • Är det troligt att landets och Nordens mest erfarne och främste specialist skulle starta en klinik som inte var säker?
  • Vidare undrar jag om landstinget verkligen gör allt de kan för att påskynda hanteringen med att undersöka och säkerställa att patientsäkerheten finns så att de kan teckna avtal?

Om Uppsala läns landsting och Akademiska sjukhuset ville samarbeta med UCC, för att ge den bästa vården (så nära det egna sjukhuset som möjligt), borde väl frågan ha allra högsta prioritet så att avtalet kan skrivas fortast möjligt. Och om man ville samarbeta borde väl Akademiska sjukhuset kunna bistå med sina specialistkompetenser när så behövdes. 


I ett samarbete skulle alla vinna på situationen. Patienterna fick minskat lidande med vård snabbare, behandlingarna behövde inte dra ut på tiden, man undvek krångliga administrativa rutiner med översättning av journaler, tecknande av avtal, långväga resor till andra länder  osv. UCC och UAS i samarbete vore väl den bästa och billigaste lösningen?


Eller tänker jag helt fel?



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena Lundbäck - 10 december 2017 11:04


Helena somnade stilla och lugnt in i natt. Det blev som hon själv hade önskat, hon fick dö hemma med familj och vänner hos sig. Peter och familjen.   Helena ville hälsa till och tacka alla som läst och följt bloggen. Ni alla har gett henne så myc...

Av Helena Lundbäck - 6 december 2017 10:46


    Jag får blod idag, två påsar.  Det blir bra, hoppas jag. Förhoppningsvis ger det mig mer energi. Å vad det vore skönt om der blev så! ...

Av Helena Lundbäck - 21 november 2017 18:31

Jag sover och sover och sover och när jag vaknar är jag aningen förvirrad. Men då jag rest mig upp och skakat av mig sömnen, går det bättre. Jag försöker ta mig en liten nypa frisk luft också var dag. Det blir nog bra det här till sist. ...

Av Helena Lundbäck - 17 november 2017 14:59

Plötsligt är allt förändrat. Min kropp blir allt svagare. Jag orkar inte ta mig upp när jag suttit lågt, till exempel på toaletten. Jag är trött och blir lätt andfådd, bara genom att gå mellan sängen och badrummet. Jag kan inte längre ta mig ut på eg...

Av Helena Lundbäck - 12 november 2017 23:04


På morgonen vaknade jag som vanligt och tog min medicin, sedan vilade jag och somnade. Efter en en stund fick jag en hostattack som gav mig så ont i bröstet. Jag hade svårt att få luft och kände mig som om jag skulle drunkna. Men jag klev upp ur säng...

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27 28 29
30
31
<<<
Juli 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Skapa flashcards