tursomentokig

Alla inlägg den 14 maj 2014

Av Helena Lundbäck - 14 maj 2014 17:25

 

I dagens papperstidning finns en artikel skriven av Staffan Wolters, som handlar om Uppsala Cancer Clinics konkurs, där man intervjuar vd Susanne Svahn, chefkirurgen Haile Mahteme, landstingsrådet Anna-Karin Klomp och patienten Ylva Myrberg. Jag har inte hittat den på nätet ännu, så jag kan inte länka till den.Försöker fota av artikeln och kansek går den att läsa här ändå?

     

(Klicka på bilderna så kanske det syns såpass tydligt att det går att läsa!)

Artikeln handlar bland annat om patienten Ylva Myrberg, som liksom jag kommer från Uppsala län. Hon fick cancer i bukhinnan i slutet av 2012 och erbjöds operation på UAS.

"- Jag fick veta att det team om skulle operera mig på Ackis bara hade gjort två operationer av bukhinnecancer tidigare. Jag ville hellre bli opererad av Haile Mahteme som då hade gjort 800 operationer, berättar Ylva Myrberg.

- Min man hade opererats på Ackis för bukhinnecancer med dåligt resultat och därefter avlidit. Jag begärde därför att få komma till UCC, men landstinget ville inte betala, säger Ylva Myrberg.


Artikeln avslutas lite längre ned med orden:

" - Jag är väldigt nöjd med den vård och behandling jag fick på UCC. Hela den här historien är en skandal som handlar om prestige från Akademiska sjukhusets sida. För mig innebär konkursen att min livlina är borta om cancern skulle återkomma."



Av Helena Lundbäck - 14 maj 2014 13:10

Folkpartisten Ismail Kamil vill också sammanfatta vad som hänt i UCC-historien.Hans slutsats efter konkursen blir en önskan om att avskaffa landstingen. Om det skulle bidra till en mer rättvis vård vore det ju bra. Läs hans artikel i UNT.

Avskaffa landstingen!

Av Helena Lundbäck - 14 maj 2014 06:56

Så det ser ut som om det handlade om prestige från sjukhusledningens sida ändå. Kan det vara så att Haile Mahteme var för frispråkig när han kritiserade Akademiska sjukhuset för att inte ge tillräckligt med operationstider till alla svårt sjuka i cancer i bukhinnan, medan han fortfarande arbetade på UCC? Kan det vara så att när han meddelade att han för patienternas skull i så fall öppnar en egen klinik och också att han gjorde det - Uppsala Cancer Clinic sommaren 2012- då brast det helt för sjukhusledningen, som kände sig trampade på tårna.


Vi minns ju också att sjukhusdirektör Lennart Persson inte på några villkor ville remittera till UCC. Det gick han ut med i media. Han såg också till att den första "oberoende" utredningen kom fram till att UCC inte var patientsäkert.


Jag blev diagnosticerad med spridd tarmcancer i bukhinnan våren 2012 och läkarna på Akkis fick inte remittera mig till UCC. Jag blev remitterad till Frankrike! Sedan ordnade andra goda krafter hjälp så att jag kunde opereras på UCC i alla fall och därefter har jag fått 1 1/2 år utan cancersymtom! En mycket fin och värdefull tid! Nu säger läkarna på Akkis att det inte går att operera den cancer som spritt sig på nytt i buken och i bröstkorgen och så jobbig är ju den här sjukdomen. (Men jag kan aldrig veta om det hade gått att göra något ifall andra läkare varit inblandade och jag fått gå på tätare kontroller.)

 

I UNT skriver läkaren och politikern Erik Norberg (fp) idag, att de försökt få till avtal mellan UAS och UCC men att sjukhusledningen hävdat först att patientsäkerheten inte räckt till och sedan att juridiken inte tillåtit avtal. (Båda de argumenten finns för övrigt emotsagda och senare utredningar visar motsatsen, men det har landstingspolitikerna blundat för.)

 

"Patientsäkerheten är ett argument som inom sjukvården ofta används när man vill döda en diskussion. Vem vågar säga emot någon som hävdar att patientsäkerheten inte är tillräcklig? Denna torde vara fullt tillräcklig vid UCC med dagens lokalisation och organisation. Inga akuta problem har hittills uppstått under de 21 månader verksamheten pågått med mer än 200 operationer."

 

Läs artikeln här: Vi ville men kunde inte.

 

Att fp inte kunde få till avtalet märks ju. Men varför blev det som det blev? Hur kan man det få till så att högklassig vård som räddar liv inte används när patientunderlaget och behovet finns? 

Presentation

In another language

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10 11
12 13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

RSS

Besöksstatistik

Fråga mig

16 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards